-
+
Om projektet
Microflora Danica skal skabe en reference database eller et atlas over alle mikroorganismer, som findes naturligt i Danmark. Projektet udføres på Institut for Kemi og Biovidenskab ved Aalborg Universitet og er støttet af Poul Due Jensen/Grundfos fonden med 30 millioner kroner i perioden 2019-2023.
Mikroorganismer er små celler, der er usynlige for det blotte øje, men ikke desto mindre er involveret i alle aspekter af vores liv. De repræsenterer desuden et enormt potentiale for udnyttelse i forskellige bioteknologiske sammenhænge, som i øjeblikket ikke kan realiseres, da vi simpelthen ved alt for lidt om, hvilke mikroorganismer der findes omkring os.
"Den videnskabelige og teknologiske betydning af en sådan mikrobiologisk database (et atlas) kan vanskeligt overvurderes. Når de store linjer i atlas’et engang er identificeret, vil det ikke ske igen. Projektet har derfor mulighed for at skabe signifikant impact på både kort og lang tidshorisont." – Poul Toft Frederiksen, programchef for Forskning, Poul Due Jensen/Grundfos Fonden
Projektet er (i lighed med sit navn) i høj grad bundet til den samme tankegang, der lå bag det store naturvidenskabelige botaniske værk Flora Danica: udbredelse af (nær)komplet viden om vores omgivelser efter grundig registrering og katalogisering for at sikre bedst mulig udnyttelse af ressourcerne.
Kontakt
Microflora Danica
– Danmarks microbiom
Projektleder:
Professor MSO Mads Albertsen
Email: ma@bio.aau.dk
Mobil: 2293 2191
Projektleder:
Professor Per Halkjær Nielsen
Email: phn@bio.aau.dk
Tel: 9940 8503 / Mobil: 2173 5089
Projektkoordinator:
Vibeke R. Jørgensen
Email: vrj@bio.aau.dk
Tel: 9940 7243 / Mobil: 2617 9672
Projektet er finansieret af:
Baggrund og metoder
Læs mere om Microflora Danicas ideologiske tilknytning til det historiske værk Flora Danica, samt om mikroorganismer og deres betydning, og hvordan mikoorganismer identificeres.
– Poul Toft Frederiksen, programchef for Forskning, Poul Due Jensen/Grundfos Fonden
Hvordan dækker vi Danmark?
Læs mere om, hvordan 10.000 prøver indsamles på tværs af Danmarks geografi og terræn for at dække den mikrobielle diversitet, som findes i jordhøjde, i både terrestriske og akvatiske miljøer.
-
+
Samarbejdspartnere
Samarbejdspartnere Microflora Danica
På grund af ambitionsniveauet for Microflora Danica, både i forhold til størrelse og tidsplan, er dette projekt kun muligt i kraft af vores udstrakte samarbejde med fremragende forskere og firmaer, både inden for og uden for Danmarks grænser.
-
+
Materiale til partnere
Overordnet information
Her finder du overordnede informationer/materialer ift. Microflora Danica projektet.
- Brochure om Microflora Danica
Prøvetagning
Her finder du specifikke informationer om, hvordan prøver indsamles for de individuelle prøvetyper, som er inkluderet i Microflora Danica:
- Pdf filer med prøvetagnings instruktioner
- Video (Kommer snarest)
-
+
Presse Microflora Danica
-
+
Presse Corona Danica