Spring til indhold
Forside

Nyhed

Lektor Jens Laurids Sørensen får prestigefuld pris for sit arbejde med udvikling af miljøvenligt svampebatteri

Lagt online: 04.12.2023

Som led i den grønne omstilling indgår solceller og vindmøller som en meget vigtig spiller. Vi skal som samfund bevæge os væk fra fossile brændsler som olie og kul og søge over mod de rene energikilder som sol og vind. Men hvordan er det nu med overskudsstrømmen – er det muligt at gemme den?

Nyhed

Lektor Jens Laurids Sørensen får prestigefuld pris for sit arbejde med udvikling af miljøvenligt svampebatteri

Lagt online: 04.12.2023

Som led i den grønne omstilling indgår solceller og vindmøller som en meget vigtig spiller. Vi skal som samfund bevæge os væk fra fossile brændsler som olie og kul og søge over mod de rene energikilder som sol og vind. Men hvordan er det nu med overskudsstrømmen – er det muligt at gemme den?

Af Dorte Larsen, kommunikationsspecialist, AAU Kommunikation og Public Affairs

Ved solcelleparker og vindmølleparker har man længe været på udkig efter en løsning, der gør det muligt at gemme overskudsstrømmen fra solrige og blæsende dage til dage med overskyet og vindstille. Det problem er lektor Jens Laurids Sørensen fra Institut fra Kemi og Biovidenskab i Esbjerg på vej med en løsning på. Han og en række forskerkolleger er i fuld gang med udviklingen af et svampebatteri, der kan lagre den producerede energi og gøre den tilgængelig, når der er brug for den. Batteriet kan desuden fremvise en lang række miljømæssige fordele sammenlignet med de traditionelle batterier, som vi kender.

Jens Laurids Sørensen modtager ‘The Future is Fungi Award 2023’

Jens Laurids Sørensen har netop modtaget en prestigefuld pris for sit arbejde med udviklingen af svampebatteriet. Det skete, da han for nylig modtog en pris kaldet ’The Future is Fungi Award 2023’.  Prisens har til formål at hædre banebrydende forskning og nye innovationer på svampeområdet, og for at tilvejebringe de miljømæssige løsninger, som verden har brug for.

Prisen er en stor anerkendelse af Jens' arbejde med udviklingen af svampebatteriet. Jens Laurids Sørensen fortæller her om betydningen af prisen:

Det er kæmpestort for mig som forsker at få denne pris, som jo belønner mig for min forskningsindsats. Det er stort, for der er noget pondus bag prisen, som jeg håber, kan være med til at åbne døre til kommende samarbejdspartnere og forskningsbevillinger fremover. Jeg blev valgt til prisen blandt 250 forskere, hvilket er et en stor ære for mig personligt og en stor anerkendelse af min forskning.

Jens Laurids Sørensen

Succes med at omsætte forskningsviden til produkter

Jens modtager ikke kun prisen for sin banebrydende forskning, men også for sin succes i forhold til at omsætte sin forskningsviden til produkter, der er nyttige for verden. Prisen blev uddelt ved et stort online event, hvor 250 forskere fra 70 lande var samlet. Det er første gang prisen bliver uddelt, og udover æren, modtager Jens Laurids Sørensen 10.000 Euro samt et mentorprogram.

Det bæredygtige svampebatteri

Svampebatteriet har flere bæredygtige egenskaber:

  • Batterierne bliver lavet af organiske stoffer, som udvindes fra svampe. Quinoner fra svampe kan bruges som elektrolytter i batteriet, de er miljøvenlige at producere, og når batteriet en dag er udtjent, så er alle stofferne 100 % biologisk nedbrydelige. 
  • Fordelen ved stofferne fra svampene er, at de fremstilles på en klimavenlig måde og er  100 procent nedbrydelige sammenlignet med batterier, som er lavet på giftige og klimabelastende metaller, som fx vanadium og litium.
  • Batteriet er genialt, ved at det kan lagre overskudsstrøm fra vedvarende energikilder, som vindmøller og solceller, der har brug for at kunne lage energien fra solrige og blæsende dage til overskyede og vindstille dage.

Fra forskning til færdigt produkt

Jens Laurids Sørensen er leder for en gruppe af forskere fra Institut for Kemi og Biovidenskab i Aalborg og Esbjerg. I projektet indgår desuden en gruppe forskere fra AAU Energi, og der samarbejdes med forskere fra DTU. Forskningen i udviklingen af svampebatteriet har været i gang i en årrække, og den er baseret på forskellige fondsbevillinger, hvor særlig Novo Nordisk Fonden har været gavmilde med bevillinger. Senest har fonden bidraget med 4 mio. kr. til det igangværende projekt, som løber ind til foråret 2025.

Gruppen af forskere på Institut for Kemi og Biovidenskab tæller bl.a. professor Kåre Lehmann Nielsen og lektor Teis Esben Søndergaard. De arbejder sammen i forskningsområdet ”Plant and Fungal Biotechnology”.

Jens og forskergruppen har nu udviklet en prototype af svampebatteri, som virker i laboratoriet, men det er ikke helt færdigt, idet der fortsat skal udvikles og justeres på teknologien. Jens fortæller her om det fortsattes arbejde:

Vi forventer inden for fem år at have et batteri klar, som kan sættes op på et testsite ude i den virkelige verden ved en vindmølle. Vi satser på, at vi inden for ti år har en færdig løsning klar, der kan gå i produktion. Vi vil gerne starte en virksomhed, hvor vi bidrager med de stoffer, der skal bruges til svampebatteriet, mens andre skal bidrage med hardware. Men der er stadig et stykke vej, inden vi når dertil.

Jens Laurids Sørensen

Kontakt

Lektor Jens Laurids Sørensen

Lektor ved Institut for Kemi og Biovidenskab, Aalborg Universitet Esbjerg
E-mail: jls@bio.aau.dk
Telefon: 9940 7659

Dorte Larsen

Kommunikationsspecialist, AAU Kommunikation og Public Affairs
E-mail: dl@adm.aau.dk
Telefon: 9940 9965

Vil du vide mere?