Spring til indhold
Forside

Nyhed

Grøn proteinforskning gør vores måltider mere bæredygtige

Lagt online: 06.11.2023

Hidtil har kløvergræs været reserveret til dyremad, men i kraft af forskning fra Institut for Kemi og Biovidenskab ser vi ind i en fremtid, hvor kløvergræs også vil indgå som en ingrediens i den mad, der ligger på vores tallerkener.

Nyhed

Grøn proteinforskning gør vores måltider mere bæredygtige

Lagt online: 06.11.2023

Hidtil har kløvergræs været reserveret til dyremad, men i kraft af forskning fra Institut for Kemi og Biovidenskab ser vi ind i en fremtid, hvor kløvergræs også vil indgå som en ingrediens i den mad, der ligger på vores tallerkener.

Af Dorte Larsen, AAU Kommunikation og Public Affairs. Foto: William Holler Brændstrup, AAU.

Det er vigtigt for den grønne omstilling, at vi bevæger os væk fra animalske fødevarer og hen i retning imod flere vegetabilske fødevarer. Der sker lige nu en bevægelse i samfundet, hvor man gerne vil bevæge sig væk fra animalsk protein for at gøre fødevarerne mere bæredygtige.

Flere medier, herunder NORDJYSKE, har i den senere tid skrevet om, hvordan det meget snart bliver muligt at omdanne kløvergræs til menneskeføde.

Fra græs til produkter, der kan indgå i vores fødevarer

Forskere fra Institut for Kemi- og Biovidenskab på Aalborg Universitet nærmer sig et punkt, hvor det bliver muligt rent industrielt at udnytte græsprotein til produkter, der kan indgå i vores fødevarer til mennesker.

Lektor Mette Lübeck, der er ekspert i bioraffinering, arbejder sammen med sit forskerteam om at gøre proteinet klar til industriel produktion.

Mette Lübeck forsker i græs og dets potentiale som foder til dyr, men altså også til menneskeføde. Hun arbejder sammen med Mads Koustrup Jørgensen, der forsker i membranfiltrering, og Simon Gregersen Echers, ph.d. i nanobioteknologi og proteinkemiker, på at udvikle produkter, der kan bruges i fødevareproduktion.

Efterspørgsel på vegetabilske alternativer i fødevareindustrien

Det græsprotein, som AAU-forskerne udvikler, adskiller sig fra det, som ellers findes på markedet. Det skyldes især, at proteinerne bliver behandlet nænsomt og bevarer deres naturlige form og funktionalitet.

Flere andre virksomheder, som udvinder protein fra græs og planter, adskiller proteinet ved hjælp af varme. Det betyder, at proteinerne bliver fastlåste som fx æggehvide, når man koger et æg.

- Og så kan man jo ikke længere bruge det til fx at lave en mayonnaise, forklarer Simon Gregersen Echers til NORDJYSKE.

Simon Gregersen Echers undersøger, om de proteiner, som de andre i hans team får udvundet af græsset, bevarer de egenskaber, som fødevareindustrien vil have.

 - Jeg arbejder med at få det her protein til at bevare forskellige funktioner, så man kan få det til at skumme, når man pisker det, eller få det til at binde væsker sammen, som man kender det fra f.eks. mayonnaise, forklarer han.

Det er funktioner, som andre proteinprodukter allerede løser i fødeindustrien i dag, men der er ifølge forskerne en stigende efterspørgsel på plantebaserede alternativer

Samarbejde med industrien

For at få processen til at fungere i stor skala samarbejder Aalborg Universitet i øjeblikket med den private virksomhed BiomassProtein. De har et anlæg i GreenLab Skive, hvor de kan forarbejde ét ton græs om dagen. Forskerne samarbejder med virksomheden BiomassProtein for at få processen op i størrelse.

thumbnail

Video om græsprotein

Se, hvordan man kan udvinde proteiner til dyrefoder og menneskeføde.

Du skal acceptere følgende cookiekategorier for at kunne se indholdet:

Video om græsprotein

Se, hvordan man kan udvinde proteiner til dyrefoder og menneskeføde.

Læs mere

Du kan læse hele NORDJYSKEs artikel fra den 25. september 2023 her: Forskere fra Aalborg sidder på et grønt guldæg: Potentialet skal tælles i milliarder (kræver abonnement).

Fakta: Hvad er bioraffinering?

Bioraffinering er processen, hvor biomasse omdannes til værdifulde produkter, såsom kemikalier, materialer og energi. Typiske råmaterialer omfatter rester fra planter, landbrugsaffald og organisk affald. Resultaterne af denne proces kan inkludere biobrændstof, bioplastik, fødevarer, foder og kemikalier.

Bioraffinering har miljømæssige fordele i forhold til mere konventionelle raffineringsmetoder, og området er i konstant udvikling med fokus på at forbedre udbytte og bæredygtighed. Industrier som energi, kemikalier og materialer anvender bioraffinering for at fremme idéen om en cirkulær økonomi.