Nyhed
Et studieophold på Island blev en oplevelse for livet

Nyhed
Et studieophold på Island blev en oplevelse for livet

Et studieophold på Island blev en oplevelse for livet
Nyhed
Nyhed
Tekst: Dorte Larsen, kommunikationsspecialist, Aalborg Universitet
Foto: Ditte Grønnegaard Lauridsen
Ditte går på 9.-semester og studerer i biologi. Hun er i gang med specialet, hvor hun undersøger, om droner er velegnede til at monitorere havpattedyrs adfærd. I efteråret 2024 var hun to måneder på Island for at indsamle data til specialet.
Ditte Lauridsen fortæller om specialet:
Den traditionelle metode, man hidtil har benyttet sig af, er en mere håndholdt metode til monitorering, hvor man sidder hjemme og gennemgår alle de videoer, man har fået optaget af hvalerne.
Mit arbejde på Island handlede om at flyve en drone enten fra land og/eller fra en båd, alt efter hvor hvalerne og delfinerne befandt sig. Jeg skulle filme havpattedyrenes adfærd, og hvalernes ’flukeprint’, som er den ring, der dannes i vandoverfladen, når en hval dykker ned i vandet.
Jeg fløj med drone omkring Húsavík og ved Vestfjordene og fik set pukkelhvaler, spækhuggere, finhvaler, vågehvaler, bottlenose whale, hvidnæse delfiner og marsvin.
Jeg fik stor hjælp til mit arbejde af ph.d.-studerende, Maria Glarou, der er tilknyttet University of Iceland. Hun arbejder også med droner og hjalp mig, når jeg var ude at filme hvaler. Hun har også hjulpet med viden og indsigt i forskellige programmer, som jeg skal bruge til mit speciale. Ph.d.-studerende Hanne Lyngholm Larsen fra Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU, hjalp mig med droneflyvningen, da jeg var ved Vestfjordene.
Interesse for marinbiologi
Jeg havde et stort ønske om at skrive speciale inden for marinbiologi, så jeg tog fat i professor og marinbiolog, Niels Madsen, som blev min vejleder. Han havde gode kontakter til University of Iceland, Research Centre Húsavík, som kunne hjælpe mig med at finde husly. De skabte også kontakt til organisationen Whale Wise Team, som hjalp mig med at lokalisere hvaler, mens jeg var ved Vestfjordene.
Mit ophold på Island
Under mit ophold boede jeg i et kollektiv i Húsavík sammen med 12 andre unge. som enten arbejdede frivilligt eller var i gang med deres bachelor- eller kandidatuddannelse. Vi lavede mange ting sammen såsom at lave sammenskudsgilde, hvor alle lavede retter fra deres eget land - min gammeldags æblekage var et hit! Vi tog på hvalsafari, ud og svømme, filmaften med popcorn og hygge med spil hver aften. Vi blev også gode venner med de lokale, som inviterede os ud at opleve det ægte islandske liv, fx hjalp vi med at indsamle får, og fordele dem ud på de forskellige gårde.
Finansiering
Min tur var selvfinansieret, men jeg har efterfølgende søgt fonde, og var heldig at få et legat fra Forgotten Nature, som dækkede hele min tur. Husleje, kost, fly og øvrig transport løb op i ca. 16.000 DKK.
FUN FACTS