Svampeforsker modtager Esbjerg Universitetspris 2021

Ph.d.-stipendiat Sebastian Birkedal Kristensen er AAU Esbjergs modtager af Esbjerg Universitetspris 2021. Den prestigefyldte anerkendelse blev overrakt tirsdag eftermiddag på AAU Esbjerg.

Lagt online: 03.11.2021

Tekst: Jakob Brodersen og Line Jørgensen
Fotos: Christina Simonia Straarup

EFFEKTIVE SVAMPEBATTERIER

Sebastian Birkedal Kristensen fra AAU Esbjerg modtager prisen for sin forskning i svampebaserede batterier. I sin ph.d. har han udviklet og optimeret metoder til at dyrke og oprense svampe, så de kan udnyttes mere effektivt til at lagre strøm.

Batterier baseret på organisk materiale fra svampe er en lovende ny teknologi, der er udviklet af forskere på AAU Esbjerg. Batterierne kan om nogle år få stor betydning for bæredygtig energisikkerhed.

Forskningen har bl.a. ført Sebastian Birkedal Kristensen til universitetet i St. Andrews i Skotland, hvor han i en periode var tilknyttet en forskningsgruppe, der arbejder med computerbaseret molekylærkemi for at finde de bedste egnede batterisvampe.

Efterfølgende fokuserede han på at forfine og effektivisere svampenes dyrkningsmetode og på at opbygge et testcenter til at afprøve svampenes elektrokemiske egenskaber i virkeligheden.

- Et testcenter til svampebatterier har vi aldrig haft før, så jeg måtte alliere mig med forskere i Aarhus for at finde ud af, hvad jeg skulle købe, hvordan jeg skulle bygge det op, og hvordan man laver batterier, fortæller han.

PENGEPRÆMIE TIL FAGLIG UDVIKLING

Sebastian Birkedal Kristensen er stolt og glad over at modtage Esbjerg Universitetspris men har endnu ikke helt besluttet sig for, hvad den medfølgende pengepræmie skal bruges til.

- Den kommer nok til at lette udgifterne til konferencer i fremtiden, siger han. Coronaen har gjort, at der ikke har været så mange at deltage i de sidste par år, men det kommer der forhåbentlig nu.

Den prisvindende forsker forsvarer sin ph.d. torsdag den 11. november. Han er netop flyttet til Holland sammen med sin kæreste, hvor han er blevet ansat i en medicinalvirksomhed, der udvikler medicinsk kræftbehandling. Udviklingen af svampebatteriet fortsætter dog i Esbjerg – bl.a. på basis af Sebastian Birkedal Kristensens arbejde.

- Min forskning i svampene har været med til at skabe et fundament, som mine kollegaer på universitetet arbejder videre på, siger han.

Esbjerg Universitetspris blev overrakt til de to studerende tirsdag eftermiddag ved et arrangement på AAU Esbjerg. Taler var prorektor Anne Marie Kanstrup og gæstetaler var direktør Peter Jørgensen fra skovirksomheden Sports Connection ApS/Sketchers.

FAKTA

Esbjerg Universitetspris 2021 bliver delt mellem to studerende fra SDU Esbjerg og AAU Esbjerg. Prisen uddeles af Business Esbjerg i samarbejde med en række fonde og tildeles fremragende studerende ved byens universiteter for at fremme erhvervsrettet forskning. Med æren følger en pengepræmie på 50.000 kr. som deles mellem prismodtagerne.