AAU logo

Nyheder fra Institut for Kemi og Biovidenskab

NOVO scholarship til to AAU studerende

NOVO scholarship til to AAU studerende

To specialestuderende fra bioteknologi-uddannelsen på Aalborg Universitet har modtaget Novo Scholarship, som Novo Nordisk og Novozymes tildeler specialestuderende indenfor naturvidenskab, sundhedsvidenskab og bioteknologi.

Lagt online: 13.12.2017

Specialeforløbet bliver lige lidt mindre stressende for de to bioteknologi-studerende Anne Mette Frøbert og Foteini Karapanagioti. De har netop modtaget Novo Scholarship, der er en økonomisk håndsrækning, som skal give dem mulighed for at fordybe sig 100 procent i at skrive deres speciale. Med Novo Scholarship er de to specialestuderende sikret et månedligt beløb på 7.000 kr. frem til specialeafleveringen i sommeren 2018.

Glæden hos de to specialestuderende var stor, da de fik overbragt nyheden om, at der hver især var udvalgt som modtager af stipendiet.

- Det var en kæmpe lettelse, for jeg havde tre studiejobs. Og jeg kan godt mærke, at arbejdet med levende organismer er krævende, fordi de gror videre hele tiden. Så derfor er det rart at have muligheden for at være over dem hele tiden, siger Anne Mette Frøbert.

SPECIALER OM BJØRNE I VINTERHI OG HJERTEANFALD 

Anne Mette Frøberts speciale er en del af The Scandinavian Brown Bear Project. I projektet forsker man i, hvorfor bjørne ikke oplever komplikationer, når de går i vinterhi, ligesom mennesker gør, når de er sengeliggende over en længere periode. Man har blandt andet fundet ud af, at bjørnen har en koncentration af et bestemt protein (SHBG), der 45 gange så høj om vinteren som om sommeren. Derfor har man en mistanke om, at det er netop det protein, der muliggør, at bjørne i vinterhi kan tilpasse sin krop at ligge så længe.

- Mit speciale går ud på at undersøge, om det nu også er SHBG proteinet, der sætter bjørnene i stand til at ligge stille i omkring 6 måneders vinterhi uden problemer, og så skal jeg sammenligne det med det samme protein fra mennesker for at afdække, om man på sigt bl.a. vil kunne bruge proteinet til at forebygge komplikationer hos mennesker, der er langtidssengeliggende, siger Anne Mette Frøbert.

Også Foteini Karapanagioti var både overrasket og meget glad for at få tildelt stipendiet.

- Jeg havde slet ikke regnet med det, og jeg havde egentlig mest brugt ansøgningen som en øvelse til at skulle søge midler fremadrettet. Så jeg er meget glad, siger Foteini Karapanagioti.

I sit speciale undersøger hun, om mutationer i proteinet calmodulin har nogen effekt på, hvordan calcium bliver ledt ind og ud af hjertets muskelceller. Målet med specialet er at opnå indsigt i, hvordan disse mutationer ender med at påføre bærerne alvorlige hjertesygdomme og leder til pludselig hjertedød. Denne indsigt vil potentielt kunne hjælpe med at vælge den mest hensigtsmæssige behandling.

Både Anne Mette og Foteini skriver deres specialer under kyndig vejledning af Michael Toft Overgaard, der er professor på Institut for Kemi og Biovidenskab.

- Det er rigtig mange ansøgere til Novo Scholarship stipendierne, så jeg er både stolt og enormt glad på de studerendes vegne over, at de nu har modtaget dette prestigefulde stipendium. Jeg håber, at det måske kan give dem blod på tanden til at fortsætte deres forskning, når de har afsluttet deres speciale, siger Michael Toft Overgaard.  

KONTAKT

  • Anne Mette Frøbert, specialestuderende, AAU, afrabe13@student.aau.dk
  • Foteini Karapanagioti, specialestuderende, AAU, fkarap16@student.aau.dk
  • Michael Toft Overgaard, professor, Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU, mto@bio.aau.dk
  • Sanne Holm Nielsen, pressekontakt, AAU, shn@adm.aau.dk, tlf. 9940 3517

 

Alle nyheder fra Bio