Jens Muff på AAU Play

Jens Muff har givet en videoforelæsning på AAU Play. Se og hør ham fortælle om, hvordan kemiske oxidationsmidler kan bruges til at renseforurenet jord og grundvand.

Lagt online: 09.09.2021

HVAD ER AAU PLAY?

AAU Play er et videounivers, der tilbyder gymnasielærere inspiration til deres undervisning. Videoerne indeholder korte forelæsninger med forskere fra AAU. Til hver forelæsning er der tilknyttet opgavesæt, som gymnasieeleverne kan arbejde med.

OPGØR MED FORTIDENS SYNDER - AVANCERET KEMISK OXIDATION TIL OPRENSNING AF FORURENET JORD OG GRUNDVAND

Forelæsningen vil, med udgangspunkt i én af Danmarks største generationsforureninger, forklare, hvordan kemiske oxidationsmidler kan bruges til at renseforurenet jord og grundvand. Kærgaard Klitplantage rummer en meget kompleks forurening sammensat af mange forskellige typer af stoffer, der blev deponeret lovligt i klitterne i en periode fra 1956-1973. For at nedbryde og fjerne forureningen skal oxidationsmidlerne pumpes ned i undergrunden og aktiveres til endnu mere kraftfulde radikaler, der kan angribe de deponerede klorerede opløsningsmidler, sovemidler, antibiotika osv. Kemien er kompleks og spændende, og vi forsker intensivt i forbedre og udvikle nye kemiske oxidationsmetoder til oprensning af fortidens synder.

Du finder alle AAU Play videoer her: https://www.aau.dk/samarbejde/tilbud-til-gymnasier/aau-play/

Jens Muff er lektor på Institut for Kemi og Biovidenskab, AAU Esbjerg, Sektion for Kemiteknologi. Læs mere om Jens' forskning her